tiistai 28. huhtikuuta 2020

Tehtävä 3.3

Tekoälyt, jotka voivat oppia syrjimään meitä 

Algoritmit voivat käyttäytyä tavalla, joka on vaikuttaa syrjivältä. Näin pääsee tapahtumaan, sillä algoritmi tekee vain sitä, mitä ihminen on opettanut sen tekemään. Syrjintä johtuu siitä, että koneoppimisalgoritmeja on opetettu datalla, joka sisältää vinoumia. Tulkitsemalla vinoutunutta dataa, se alkaa itse tekemään vinoutuneita päätelmiä.
Jos haluaisimme estää vinoumat, jotka näkyvät algoritmien syrjinnässä esim. ikää, sukupuolta tai etnisyyttä koskien, meidän tulisi muuttaa niiden merkitykset ja säännökset matemaattisiksi kaavoiksi ja rajoitteiksi. Silloin voisimme opettaa ne algoritmeille ja estää vinoumia syntymästä. Datasta oppivat algoritmit oppivat sitä, mitä syötämme niille. (Helsingin yliopisto, 2018)
MUSTAT LAATIKOT VAIKEUTTAVAT 
ONGELMAN RATKAISUJA
Tekoälyn harjoittama syrjintä näkyy monessa asiassa, ja voi vaikuttaa virallisiinkin asioihin, kuten työnhakuun. Tekoälyn käyttö on tehokasta, ja sillä voidaan nopeuttaa esimerkiksi työhakemusten karsintaa potentiaalisiin. On mahdollista, että tekoäly alkaisi syrjiä hakijoita, koska algoritmit perustuvat aiemmin tehtyihin valintoihin ja asenteisiin. Algoritmeissa ongelmallista on usein mustan laatikon ongelma. Läpinäkyvyys puuttuu, ja saatetaan päätyä tuloksiin ja ratkaisuihin, ilman että kukaan tietää miten niihin on päädytty. Joissain tilanteissa saattaa olla, että edes ohjelmoijat eivät tiedä, millä perusteilla algoritmi antaa suosituksensa. Sen takia on tärkeää, että ei annettaisi koneen tehdä päätöstä ainakaan täysin. (YLE, 2018)
EU:N ANTAMA SUOJA



GDPR, eli EU:n tietosuoja-asetus rajoittaa ja hidastaa eurooppalaista älykehitystä. Asetus on säädetty edistämään läpinäkyvyyttä henkilötietojen käytössä. Asetuksen tarkoitus ei ole estää datan keräämistä, vaan selventää ihmisille aiempaa avoimemmin, mitä kerätään ja miksi. Uusi säätely saattaa siis hidastaa jatkuvaa älykehitystä, mutta toisaalta se suojaa oikeuksiamme enemmän. (YLE, 2018)

           Lähteet luettavissa; 

2 kommenttia:

  1. Blogi on kivannäköinen ja yhtenäinen, mutta väliotsikot erottuvat hieman heikosti. Vaatisi enemmän omaa pohdintaa ja huomiota oikeinkirjoitukseen. Muuten teksti on hyvä ja yhtenäinen.

    VastaaPoista
  2. Kirjoituksesi pohjalla on hyvä ajatus, mutta aistin, että teksti on tuotettu kiireessä. Näin kävi myös itselleni muutaman viimeisen julkaisun suhteen, joten ei huolta :)

    VastaaPoista

Tehtävä 6.1

VUODEN MOBIILISOVELLUS  Tutustuin Grand One- kilpailuun, joka palkitsee vuoden parasta digitaalista suunnittelua sekä markkinointia...